mercat municipal 1

Història del mercat municipal de Rubí

·

L’emplaçament de l’actual Rubí compta amb una llarga tradició comercial perquè Rubí està a tocar de la via Augusta romana, això fa que la seva localització ja des de l’antiguitat converteixi la vila de Rubí en lloc d’intercanvi de productes de les viles dels voltants. 

El Mercat Municipal de Rubí compta amb més de 500 anys d’història. Està documentat que, l’any 1516, el rector Baltasar Carballo va donar permís al batlle i jurats del municipi de Rubí per construir la plaça on s’hi hauria d’establir la primera carnisseria del que serà l’embrió del futur mercat. Paulatinament, s’establiran al costat de l’església de Sant Pere més comerços municipals, que eren de gran importància per a la població de Rubí. El mercat sempre ha estat una peça clau a Rubí.

El Mercat Municipal de Rubí compta amb més de 500 anys d’història.

placa sant pere..1

Rubí va anar creixent, però fins al segle XVIII va continuar sent un petit nucli amb poca població, esquitxat de masos i masies. Serà a partir de meitat del segle XIX quan les fàbriques tèxtils comencen a instal·lar-se al costat de la Riera, compartint protagonisme amb el món rural, i sobretot a  principis de segle XX que  Rubí gaudeix d’una activitat cultural i econòmica molt intensa.

El tren va arribar a Rubí l’any 1918 i amb ell i les noves perspectives de feina  van arribar també a Rubí els primers immigrants de la resta d’Espanya, però no va ser fins als anys 60 que la nova embranzida industrial va promoure la seva arribada massiva, principalment del sud.

pL. dR. GUARDIET.Mercat antic..1

Aquest fort i ràpid augment de la població de Rubí va propiciar que ja a mitjan segle XIX es construís un edifici, a la plaça del Dr. Guardiet, destinat  a ser el mercat de la vila de Rubí. Aquest edifici es va quedar petit i va ser objecte de diverses ampliacions.

Finalment, el gener de 1980 el Mercat Municipal de Rubí es trasllada a la seva ubicació actual del carrer Cal Gerrer per a tenir un mercat més ampli.

actual mercat municipal de rubi

Fou reformat el 2004, per l’estudi MiAS ARQUITECTES,  amb una estructura exterior revestida amb planxes d’acer horitzontals i perforades que formen  un cos de tres nivells. La part inferior de la façana passa a ser semi transparent i amb forma d’ones, cosa que contrasta amb la resta d’edificis del barri. El nou mercat s’integra perfectament amb la resta d’edificis de la zona perquè allibera un espai i perquè la seva alçada és inferior a l’alçada mitja de l’entorn urbanístic. 

El Mercat Municipal de Rubí disposa de tot tipus de parades d’alimentació de productes frescos: carnisseries, peixateries,aviram, fruiteries, pesca salada, xarcuteries, herboristeria,forn de pa, llegums i menjar per emportar, bars,… A més d’altres parades que no són d’alimentació com un basar i una botiga de roba, entre d’altres.

L’horari del Mercat Municipal de Rubí és molt ampli. Obre tots el dies, excepte diumenges, entre les 7 i les 8h del matí fins al migdia; dijous descansen des de les 13.30h fins les 17h, que tornen a obrir fins les 20h del vespre i  divendres no tanquen al migdia i estan oberts fins  les 20h.

L’any 2021 el mercat de Rubí va estar distingit amb el Premi Nacional als Establiments Comercials Centenaris de la Generalitat.   

La nostra empresa ha obert recentment un centre de lloguer de trasters a la zona del mercat de Rubí.

Rubi Mercat Maristes