C

Comprar o llogar un traster en un centre? Pros i contres

·

Moltes persones tenen el dubte de si comprar un traster o llogar-lo. Cada opció té els seus avantatges i els seus inconvenients, i per això que en aquest article t’ajudem a prendre una decisió.

Comprar un traster

Hi ha gent que opta per comprar un traster per les seves múltiples avantatges: fas una única inversió a l’inici i tens un espai d’emmagatzematge per a tota la vida, pots triar l’opció més barata i amb una ubicació que s’adapti a les teves necessitats, etc. Però comprar un traster també té els seus inconvenients, com que hauràs de ser tu qui s’encarregui del seu manteniment canviant bombetes, netejant, etc. Un altre punt negatiu és la seguretat. Els trasters de compra normalment estan dins d’un edifici a la zona dels pàrquings i no solen comptar amb videocàmeres de vigilància, sensors d’accés, etcètera; de manera que molta gent pot accedir-hi, cosa que fa que hi hagi un tràfic de persones desconegudes. A més, hauràs de pagar una quota de comunitat, IBI, possibles derrames, etc i assistir a les reunions de la comunitat.

El tema de les derrames és important, ja que en finques antigues o que necessiten de grans obres de reparació, et pots trobar que hagis de pagar diversos milers d’euros com a contribució de teu traster a arreglar l’edifici. És important que t’asseguris que la finca on hi ha el traster es troba en bon estat i no necessita reparacions importants. Assessora’t amb un arquitecte perquè aquest tipus de problemes no se solen apreciar a simple vista.

Llogar un traster

D’altra banda, tenim l’opció de llogar un traster. A diferència del traster de compra, només pagaràs per l’espai que ocupis i no hauràs de preocupar-te per estar pagant de més. En el cas que les teves necessitats canviessin, pots llogar un traster de diferent grandària, cosa que no podries fer si ho compressis. A més la mateixa empresa s’encarregarà de el manteniment i la gestió. Pel que fa a la seguretat, els trasters de lloguer compten amb càmeres de vigilància, control d’accés i sistemes de detecció d’incendis per garantir la seguretat de les teves pertinences. El desavantatge de llogar un traster és que hauràs de pagar un lloguer tot el temps que utilitzis el traster, però no hauràs de pagar ni IBI, ni despeses de comunitat, ni possibles derrames, etc.

Cas pràctic

Aquí pots veure un exemple perquè comparis les dues opcions.

El preu de lloguer d’un traster de 3 m² costa 76,23 € al mes, és a dir 914,76 € a l’any. La compra d’un traster costa 5.000 €. És a dir que, si ho alquilessis, en 5 anys i mig ho hauries pagat, cert? Doncs no. Si compres un traster hauràs de pagar les despeses de la comunitat d’acord amb aquesta quota de participació que es fixi en l’escriptura de divisió horitzontal de l’edifici i caldrà pagar pels trasters igual que per l’habitatge, encara que no facis servir les zones comunes d’aquesta comunitat. A més, hauràs de pagar l’impost sobre béns immobles (IBI) i anar a les reunions de la comunitat i pagar eventuals derrames de les despeses de comunitat.

Per tant, si necessites un lloc segur on guardar els teus béns, llogar un traster és la millor opció per tu.